Υβριδικός Πόλεμος : Τι είναι και με ποιες πρακτικές εφαρμόζεται

Ο υβριδικός πόλεμος είναι μια στρατηγική που συνδυάζει διάφορα στοιχεία και μεθόδους  αντιμετώπισης αντιπάλων, χωρίς την απευθείας εμπλοκή σε ανοικτή σύγκρουση. 
Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει εκφοβισμό πολιτών, παραπληροφόρηση, προπαγάνδα και χρήση ηλεκτρονικών μέσων για να επηρεάσει την κοινή γνώμη.
Ο υβριδικός πόλεμος αναφέρεται σε συνδυασμό τακτικών και μη στρατιωτικών μέσων για να προκαλείται αστάθεια και να επιτυγχάνονται πολιτικοί στόχοι. 
Ο βασικός στόχος του υβριδικού πολέμου είναι η αποδιοργάνωση του αντίπαλου κράτους. Μέσω της προκλητικής αναστάτωσης, η επίθεση προσπαθεί να δημιουργήσει πανικό και να εκμεταλλευτεί κενά στην άμυνα της χώρας, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και του κράτους.

Συγκεκριμένες τακτικές του υβριδικού πολέμου περιλαμβάνουν :

Επιθέσεις εναντίον Κρίσιμων Εγκαταστάσεων :
Ο όρος "κρίσιμες εγκαταστάσεις" αναφέρεται σε εγκαταστάσεις ή υποδομές που είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία ενός κράτους ή της κοινωνίας, Οι κρίσιμες εγκαταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις : Κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν βάσεις στρατού, ναυτικές βάσεις, αεροπορικές βάσεις, και κέντρα ελέγχου. 
Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι κρίσιμες για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια.
Οι επιθέσεις κατά κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες, και απώλεια στρατηγικής ικανότητας.
Ενέργεια : Ηλεκτρικά εργοστάσια, πυρηνικοί σταθμοί, αγωγοί καυσίμων, και υποδομές για τη διανομή ενέργειας.
Τηλεπικοινωνίες : Κρίσιμες εγκαταστάσεις για τις τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων και των καλωδίων υποθαλάσσιας επικοινωνίας.
Υδροδότηση : Υδροηλεκτρικοί σταθμοί, δεξαμενές νερού, και υδραυλικές υποδομές.
Μεταφορές : Σημαντικά λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί και οδικά δίκτυα.
Υγεία : Νοσοκομεία και εγκαταστάσεις φαρμάκων.
Τροφοδοσία : Αποθήκες τροφίμων και εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων.
Προπαγάνδα : 
Οι εχθρικές δυνάμεις διαδίδουν αποσταθεροποιητικά μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. 
Ο κύριος στόχος της προπαγάνδας είναι η επιρροή της δημόσιας γνώμης και η δημιουργία συγκεκριμένων πεποιθήσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή της γνώμης του κοινού και τη δημιουργία αναταραχών.
Οικονομική πίεση: 
Κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, μπορεί να υποστούν οικονομική πίεση μέσω κυβερνοοικονομικών επιθέσεων ή κυβερνοκυρώσεων. 
Επιθέσεις στο νόμισμα μιας χώρας μέσω διάφορων τεχνικών, όπως η υποτίμηση του νομίσματος ή η διακοπή της ροής κεφαλαίων.
Ο στόχος είναι να προκαλείται οικονομική αναταραχή και αστάθεια σε μια χώρα με σκοπό την υπονόμευση της οικονομίας της.
Κυβερνοεπιθέσεις (Cyberattacks) : 
Η Κυβερνοεπίθεση, γνωστή και ως Cyberattack στα αγγλικά, αναφέρεται σε κακόβουλες δραστηριότητες που διεξάγονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ή δικτύων με σκοπό την τροποποίηση, καταστροφή, κλοπή, υποκλοπή ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις πληροφορίες που ανήκουν στον νόμιμο κάτοχο.
Παράνομη είσοδος μεταναστών : 
Η παράνομη είσοδος μεταναστών μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου. Κατά τη διάρκεια υβριδικών επιθέσεων, εχθρικοί παράγοντες μπορεί να εκμεταλλεύονται τις μεταναστευτικές ροές για να δημιουργήσουν αναστάτωση, να ασκήσουν πίεση στις υποδομές της χώρας προορισμού, ή ακόμη και να προκαλέσουν κοινωνική αστάθεια.
Η χρήση της μετανάστευσης ως εργαλείου στην εργαλειοθήκη του υβριδικού πολέμου έχει επισημανθεί από πολλούς ερευνητές και ακαδημαϊκούς, όπως για παράδειγμα η «RAND Corporation» (2017). Οι Daniel Fiott & Roderick Parkes (2019) στο άρθρο τους «Protecting Europe: The EU’s response to hybrid threats» του «Institute for Security Studies» της Ε.Ε.
Εκφοβισμός πολιτών : 
Χρήση τρομοκρατικών επιθέσεων ή απειλών ώστε ο εχθρός να προκαλέσει φόβο και αναστάτωση στον πληθυσμό. 
Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν απειλές, ακόμη και βία, σε βάρος πολιτών, προκειμένου να τους επηρεάσει ψυχολογικά και συναισθηματικά.
Ο εκφοβισμός πολιτών αποτελεί ισχυρό μέσο υβριδικού πολέμου για την εξασθένιση και την αποσταθεροποίηση μιας χώρας

Εκμετάλλευση κοινωνικής αναστάτωσης : 
Χρήση εσωτερικών κοινωνικών αναταραχών για την επίτευξη στρατηγικών στόχων.
Η εκμετάλλευση κοινωνικής αναστάτωσης στοχεύει στη διάλυση της ενότητας και της σταθερότητας σε κοινωνίες και κράτη. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στην εσωτερική ασφάλεια μιας χώρας, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις και τη γεωπολιτική σκηνή. 
Ο υβριδικός πόλεμος είναι πολυσύνθετος και πολυδιάστατος, χρησιμοποιεί διάφορες μορφές επιθέσεων και τακτικές για την επίτευξη στρατηγικών στόχων, συχνά χωρίς την ανοικτή χρήση στρατιωτικών δυνάμεων.
Οι Υβριδικές επιθέσεις είναι μια στρατηγική προσέγγιση που συνδυάζει εκατοντάδες μέσα, οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν ως στόχο να προκαλέσουν χάος και αναστάτωση, επηρεάζοντας την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική σταθερότητα.
Ο υβριδικός πόλεμος αποτελεί στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από μεγάλες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην αποσταθεροποίηση κρατών, και το κάνει μέσω διάφορων τακτικών. Μία από αυτές τις τακτικές είναι η χρηματοδότηση αντικαθεστωτικών κινημάτων σε ξένες χώρες.
www.TrueTactical.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια