Ο προσανατολισμός είναι ένα απαραίτητο προσόν που μας επιτρέπει να πλοηγηθούμε και να κατανοήσουμε την κατεύθυνση γύρω μας. Συνήθως, βασιζόμαστε σε βοηθήματα όπως η πυξίδα για να μας οδηγήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συνθήκες όπου δεν είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε μια πυξίδα ή απλά θέλουμε να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να προσανατολιζόμαστε με βάση την παρατήρηση του περιβάλλοντος μας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε 10 απλές τεχνικές προσανατολισμού χωρίς τη χρήση πυξίδας.
1.Προσανατολισμός με κτίσματα
Οι εκκλησίες έχουν το ιερό τους προσανατολισμένο προς την ανατολή, προς την ανατολική κατεύθυνση.
Στα νεκροταφεία, οι σταυροί που σηματοδοτούν τα μνήματα είναι προσανατολισμένοι προς τη δύση, προς τη δυτική κατεύθυνση.
Τα δορυφορικά πιάτα, γενικά, στρέφονται προς το νότο, δείχνοντας προς τη νότια κατεύθυνση.
Όσον αφορά τους ηλιακούς συλλέκτες, τοποθετούνται έτσι ώστε να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, με την κατεύθυνσή τους να είναι προς το νότο.
Τα περισσότερα φυτά και δέντρα κλίνουν προς την κατεύθυνση που παίρνουν περισσότερο ηλιοφάνεια. Επιπλέον, σε περιοχές με αραιή βλάστηση, τείνουν να γέρνουν προς τον Νότο για να προστατευτούν από το κρύο βόρειο άνεμο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά του φυτού με την λιγότερη ανάπτυξη και τα δέντρα με πιο χοντρό φλοιό βρίσκονται προς τον Βορρά.
Συνήθως, τα εκτεθειμένα βράχια έχουν τη σκούρα πλευρά τους προς τα βόρεια λόγω της υγρασίας. Στα υψηλά βράχια, οι ανατολικές και νοτιοδυτικές πλευρές είναι ασπριδερές, ενώ η βόρεια πλευρά είναι σκούρα λόγω της υγρασίας.
Στις φωλιές των μυρμηγκιών, το ανάχωμα είναι υψωμένο προς το Βορρά. Επίσης, πολλά θηλαστικά τοποθετούν την είσοδο της φωλιάς τους προς τον Νότο.
Υδρόβια ζώα, όπως πουλιά, βατράχια και ψάρια, προτιμούν συχνά τη δυτική πλευρά των όχθεων ποταμών ή λιμνών.
Όσον αφορά τον άνεμο, ο θερμός αέρας προέρχεται κυρίως από τον νότο, ενώ ο ψυχρός άνεμος έρχεται από τον βορρά. Επίσης, όταν φυσά ζεστός αέρας και βρέχει, αν έχουμε τη βροχή να πέφτει κόντρα στο πρόσωπο μας, τότε βλέπουμε προς το Νότο.
Αυτή η μέθοδος που ακολουθούμε δεν είναι πολύ ακριβής, αλλά αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο προσανατολισμού. Αρχικά, τοποθέτησε τον ωροδείκτη του ρολογιού σου προς την κατεύθυνση του ήλιου.
Στην συνέχεια διχοτομείται την γωνία που βρίσκεται μεταξύ του ωροδείκτη και την θέση που δείχνει την ώρα 12. Ο Νότος βρίσκεται ανάμεσα στον δείκτη του ρολογιού και της ένδειξης 12 στο καντράν του ρολογιού.
4.Προσανατολισμός με την βοήθεια του ήλιου
Ο ήλιος ανατέλλει στην ανατολή, κατά το μεσημέρι βρίσκεται προς το νότο και το απόγευμα κινείται προς τη δύση. Με γνώση της ώρας, μπορούμε περίπου να αναγνωρίσουμε ένα από τα σημεία του ορίζοντα. Μια εύκολη μέθοδος για να μάθουμε την κατεύθυνση του ηλίου είναι η μέθοδος του ραβδιού. Αρχικά, σταθεροποιούμε ένα ραβδί (ίσιο ξύλο) στο έδαφος, με ύψος περίπου ένα μέτρο. Σημειώνουμε το σημείο όπου πέφτει η σκιά του (σημείο Α). Μετά από 20 λεπτά, σημειώνουμε το σημείο όπου πέφτει η νέα σκιά (σημείο Β). Η ευθεία που ενώνει τα δύο σημεία είναι ο άξονας Ανατολής-Δύσης. Το αρχικό σημείο (σημείο Α) αντιστοιχεί στη δυτική κατεύθυνση, ενώ το δεύτερο σημείο (σημείο Β) αντιπροσωπεύει την ανατολική πλευρά του άξονα.
5.Προσανατολισμός με την βοήθεια των αστεριών και της Σελήνης
Με τη βοήθεια των αστεριών και της Σελήνης μπορούμε να προσανατολιστούμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Παρακολουθώντας τα αστέρια, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα σημεία του ορίζοντα με τη βοήθεια του Πολικού Αστέρα. Ο Πολικός Αστέρας είναι το τελευταίο αστέρι στην ουρά της Μικρής Άρκτου και είναι το πιο λαμπερό από αυτά. Είναι ορατός μόνο στο βόρειο ημισφαίριο και δείχνει πάντα τον πραγματικό βορρά, ανεξάρτητα από τη θέση που τον παρατηρούμε. Η νοητή κάθετη ευθεία που ξεκινά από τον Πολικό Αστέρα και τέμνει τον ορίζοντά μας αντιστοιχεί στον πραγματικό βορρά. Ωστόσο, επειδή η Μικρή Άρκτος δεν είναι πάντα ορατή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Μεγάλη Άρκτο ως αναφορά. Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται πάντα στο βόρειο τμήμα του ορίζοντα και είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το σχήμα που σχηματίζουν τα επτά άστρα της, που μοιάζει με μια κατσαρόλα. Αν χαράξουμε μια νοητή γραμμή από τα άστρα α και β της Μεγάλης Άρκτου και την προεκτείνουμε προς το άστρο α, περίπου πέντε φορές το μήκος της απόστασης α-β, τότε θα βρούμε τον Πολικό Αστέρα που ανήκει στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.
Με τη βοήθεια της Σελήνης, μπορούμε να καταλάβουμε την κατεύθυνση της βασιζόμενοι στη θέση και τη φάση της.
Αν η Σελήνη ανατέλλει πριν από τη δύση του ηλίου, τότε η φωτεινή πλευρά της βρίσκεται προς τα δυτικά. Αυτό σημαίνει ότι η ορατή πλευρά της Σελήνης θα είναι απέναντι από τον ηλιακό δίσκο και κοντά στην κατεύθυνση του δυτικού ορίζοντα.
Αντίθετα, αν η Σελήνη εμφανίζεται μετά τα μεσάνυχτα, η φωτεινή άκρη της θα είναι προς τα ανατολικά. Αυτό σημαίνει ότι η ορατή πλευρά της Σελήνης θα είναι κοντά στον ηλιακό δίσκο και προς την κατεύθυνση του ανατολικού ορίζοντα.
Αυτές είναι μερικές απλές τεχνικές προσανατολισμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν δεν έχετε πρόσβαση σε μια πυξίδα. Είναι σημαντικό να εξασκηθείτε σε αυτές τις τεχνικές, καθώς η εξοικείωση με το περιβάλλον σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια αίσθηση κατεύθυνσης ακόμα και χωρίς εξωτερικά βοηθήματα.
www.TrueTactical.gr
0 Σχόλια