Αεροβόλα όπλα : Τα πάντα για την νομοθεσία στην Ελλάδα

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να ασχοληθούμε εξονυχιστικά με ένα θέμα που αφορά και απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, τα αεροβόλα όπλα, όπου δυστυχώς υπάρχει ελλιπής ενημέρωση με αποτέλεσμα να ακούμε και να διαβάζουμε προϋποθέσεις και νομοθεσίες οι οποίες δεν ισχύουν,  αυτό έχει ως αποτέλεσμα ιδιοκτήτες αεροβόλων όπλων να υιοθετούν λανθασμένες πληροφορίες και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις από το νόμο όπως πρόστιμα, προσαγωγές μέχρι και δικαστήρια… 
Φυσικά δεν ευθύνεται μόνο ο ιδιοκτήτης του αεροβόλου όπλου αλλά και η ίδια η Ελληνική νομοθεσία καθώς είναι ελλιπής και αόριστη στο συγκεκριμένο θέμα, μπορεί εύκολα οποιοσδήποτε να το συνειδητοποιήσει εάν προσπαθήσει να ψάξει νόμος και κατευθυντήριες οδηγίες για τις βασικές αρχές, χρήσεις και λειτουργίες ενός αεροβόλου όπλου.
Παρακάτω θα αποσαφηνίσουμε την νομοθεσία σε ότι αφορά τα αεροβόλα όπλα και όσα πρέπει να ξέρουμε, ώστε να είμαστε νόμιμοι χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε άσχημες καταστάσεις.
  • Αγορά και κατοχή αεροβόλων όπλων
  • Προϋποθέσεις αγοράς
  • Χρήση αεροβόλου όπλου
  • Μεταφορά αεροβόλου όπλου στο εσωτερικό
  • Μεταφορά αεροβόλου όπλου στο εξωτερικό
Αγορά και κατοχή αεροβόλων όπλων:
Για την αγορά και κατοχή αεροβόλων όπλων δεν απαιτείται άδεια, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία στην Ελλάδα γνωρίζουμε πως οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να αγοράσει και να αποκτήσει οποιοδήποτε αεροβόλο. Επίσης θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση απομακρυσμένης πώλησης ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος να αποστείλει φωτοαντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας. Ως προς τη διάθεση όμως, κατοχή και χρήση των εν λόγω οπλών ισχύουν οι αναφερόμενοι στις διατάξεις των άρθρων,  των άρθρων, 6 και 7 του Ν.2168/1993: Δεν απαιτείται άδεια για την κατοχή:
α. Αεροβόλων όπλων και τυφεκίων αλιείας. Απαγορεύεται η κατοχή τους από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο και το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα. Με την απόφαση της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 μπορεί να θεσπίζονται περαιτέρω περιορισμοί στην κατοχή αεροβόλων όπλων που χρησιμοποιούνται για την εξάσκηση στο άθλημα της σκοποβολής.
6. Οι κάτοχοι των ειδών, που αναφέρονται στο άρθρο αυτό, υποχρεούνται να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή φύλαξή τους και να μην παραχωρούν αυτό σε τρίτα πρόσωπα. Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δύνανται να υποδεικνύουν εγγράφως στους ενδιαφερόμενους τη λήψη των κατά την κρίση τους επιβαλλόμενων μέτρων ασφαλείας.

Προϋποθέσεις Αγοράς: 
Για την αγορά ενός αεροβόλου όπλου ή πιστολιού ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να το πιστοποιεί με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας, επίσης θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα αεροβόλα όπλα δεν είναι παιχνίδια. Επιτρέπεται η χρήση τους μόνο από ενήλικες ή υπό την εποπτεία αυτών. Κακή ή απρόσεκτη χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο. Διαβάστε με προσοχή όλες τις οδηγίες πριν την χρήση. Ο αγοραστής και ο χρήστης έχουν την υποχρέωση να τηρούν όλους τους νόμους σχετικά με την ιδιοκτησία και την χρήση των αεροβόλων. Εσείς και άλλοι μαζί σας θα πρέπει να φοράτε πάντα γυαλιά σκοποβολής για την προστασία των ματιών.

Χρήση αεροβόλου όπλου:
Απαγορεύονται βολές με αεροβόλο εκτός σκοπευτήριου. Η χρήση αεροβόλου όπλου επιτρέπεται σε σκοπευτές εγγεγραμμένους σε αθλητικά σωματεία, τα οποία επιδιώκουν την προαγωγή του αθλήματος της σκοποβολής, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 5 και 8 της παρούσης απόφασης, με όπλο νομίμως κατεχόμενο για τον ίδιο σκοπό από τον (την) σκοπευτή(-τρια) σύζυγο ή από πρόσωπο (σκοπευτή) με το οποίο συνδέεται με συγγένεια εξ αίματος, μέχρι δευτέρου βαθμού.
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του κατέχοντος το όπλο.
Πρέπει ο ενδιαφερόμενος:  Να έχει σε ισχύ Δελτίο σκοπευτή της οικείας Ομοσπονδίας τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες. Να γνωρίζει τους κανονισμούς διεξαγωγής του αγωνίσματος που θα ασκείται με όπλο που πρόκειται να προμηθευτεί, καθώς και τους κανόνες ασφαλούς χρήσης και φύλαξης που πρέπει να ακολουθεί.
Μεταφορά αεροβόλου όπλου στο εσωτερικό:
Η μεταφορά όπλων και λοιπών αντικειμένων του άρθρου 1 σε χώρο που έχει οριστεί για τη διοργάνωση έκθεσης με αντικείμενο τα όπλα ή δραστηριότητα στην οποία χρησιμοποιούνται όπλα, γίνεται με μέριμνα του φυσικού ή νομικού προσώπου που τα έχει στην κατοχή του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2.
Κατ’ εξαίρεση, δεν απαιτείται άδεια για τη μεταφορά όπλων για θήρα και αεροβόλων όπλων, 
επιτρέπεται η μεταφορά στα ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτημένα απ' αυτά πρόσωπα και μόνο από την κατοικία τους ή την έδρα του σωματείου, στο σκοπευτήριο για προπόνηση ή συμμετοχή σε αγώνες και αντίστροφα. Τα όπλα μεταφέρονται πάντοτε κενά φυσιγγίων εντός οπλοθήκης.
Οι κάτοχοι των ανωτέρω ειδών φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης αυτών κατά τον χρόνο παραμονής τους στην έκθεση.

Μεταφορά αεροβόλου όπλου στο εξωτερικό:
Απαγορεύεται η εξαγωγή, μεταφορά σε άλλο κράτος, εμπορία ή διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο.

Περιληπτικά :
  • Η αγορά και κατοχή αεροβόλου όπλου επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.
  • Η χρήση αεροβόλου όπλου επιτρέπεται μόνο εντός σκοπευτηρίου.
  • Η μεταφορά αεροβόλου όπλου επιτρέπεται μόνο από την οικία του ιδιοκτήτη προς το σκοπευτήριο, ο ιδιοκτήτης έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την ασφαλής μεταφορά και φύλαξη του όπλου κατά την μεταφορά.
  • Η πώληση/Μεταφορά στο εξωτερικό απαγορεύεται.
Τέλος η κάθε περίπτωση είναι μοναδική.
Στην Ελλάδα τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο αστυνομικός η οποιοσδήποτε αρμόδιος διενεργήσει έλεγχο και έρευνα για αεροβόλα όπλα που βρίσκονται στην κατοχή μας, είτε στην οικία μας είτε στο αυτοκίνητο μας, το αποτέλεσμα τις έρευνας καθορίζεται από την κρίση του αρμόδιου όπως και οι συνέπειες εάν δεν συνεργαστούμε, ο ιδιοκτήτης του αεροβόλου όπλου θα πρέπει να έχει όλα τα νόμιμα έγγραφα όπως την απόδειξη αγοράς και την κάρτα μέλους από το σκοπευτήριο, και φυσικά, η αποθήκευση του αεροβόλου όπλου να είναι βάση των κανονισμών ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης.
TrueTactical.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια