ΑΦΙΕΡΩΜΑ : MORAKNIV | ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κανονικά, μια χαμηλή τιμή θα ήταν μια κόκκινη σημαία και ένας δείκτης χαμηλής ποιότητας. Αλλά με πάνω από έναν αιώνα κατασκευής σουηδικών μαχαιριών η εταιρεία Morakniv ξέρει πώς να δημιουργεί ποιότητα σε προσιτή σχεδίαση. 
Morakniv, το ταξίδι ξεκινά το 1891 όταν μετά από τέσσερα χρόνια στη Βόρεια Αμερική όπου δούλευε ως ξυλοκόπος, ο Frost-Erik Erson επέστρεψε στην Σουηδία στο σπίτι του στο χωριό Mora και ίδρυσε το δικό του εργοστάσιό ξυλείας, κατασκεύαζε έλκηθρα, καρότσια και μαχαίρια αλλά για εσωτερική χρήση του εργαστηρίου.
Λίγο αργότερα τα κατασκευασμένα από τον ίδιο μαχαίρια απέκτησαν φήμη στους κατοίκους τών γύρω περιοχών, η παραγωγή μαχαιριών στο εργοστάσιο ξυλείας απογειώθηκε και τελικά έγινε ένα περιζήτητο προϊόν για κάθε απαιτητικό ταξιδιώτη, έμπορο η εργάτη αγροκτημάτων, ξένοι αλλά και ντόπιοι μέσω των ταξιδιών τούς και των περασμάτων τούς από την Σουηδία , άπλωσαν ακόμη περισσότερο την φήμη στα μαχαίρια από το χωριό Mora. 
Μέσα σε λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές και οι αγοραστές ήταν κυρίως χονδρέμποροι, οπλουργοί και έμποροι σιδήρου στην Ευρώπη. Το 1904, ο Frost είχε δέκα υπαλλήλους και κατασκεύαζε 19.000 μαχαίρια ετησίως, επικεντρωνόταν αποκλειστικά στην κατασκευή μαχαιριών.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930, η Morakniv εδραίωσε και ενίσχυσε τη θέση της στον κόσμο, γεγονός που έκανε συνώνυμη την λέξη «Σουηδία» με την επιτυχία στα μαχαίρια και τίς λεπίδες.
Εκείνη την εποχή, υπήρχαν αρκετοί ενεργοί κατασκευαστές μαχαιριών στο ίδιο χωριό αλλά και σε ολόκληρη την Σουηδία με εκαντοντάδες εταιρείες που παρήγαγαν πολύ καλά και αξιόπιστα εργαλεία όλων των ειδών που κατά κάποιο τρόπο ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, γεγονός που οδήγησε σε μια ανάπτυξη στην αγορά παγκοσμίως.
Στα μέσα του 20ου αιώνα ξεκίνησε η συγχώνευσης και σιγά σιγά μετά από ένα ντόμινο οικονομικών εξελίξεων η εταιρία Morakniv εδραιώθηκε και μέχρι σήμερα παράγει σε οικονομικές τιμές άριστης ποιότητας μαχαίρια.
Σε γενικές γραμμές η MORAKNIV παράγει μαχαίρια για όλες τις χρήσεις που μπορεί κάποιος να το χρειαστεί. Χρησιμοποιείται από στρατιωτικούς, κυνηγούς, ανθρώπους που αγαπούν την επιβίωση και τίς εξορμήσεις στην φύση, ερχονται "ξυράφια" από το εργοστάσιο· τέλεια ακονισμένο, οπουδήποτε εύκολα θα βρείτε πλέον ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μαχαίρια.
Η εταιρεία Morakniv χρησιμοποιεί λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι 12C27 , ανθρακούχο χάλυβα UHB-20C , χάλυβα Triflex ή πολύ σκληρό ( HRC 61) ανθρακούχο χάλυβα με ελασματοποίηση ανάμεσα σε μαλακότερο κράμα χάλυβα. 
Σε όλα τα μοντέλα η λεπίδα από είναι σκληρυμένη σε HRC 56-58, γεγονός που δημιουργεί ένα δυνατό μαχαίρι ανθεκτικό στην υγρασία. Η λεπίδα ενός Morakniv μπορεί να κατασκευαστεί από τρία διαφορετικά είδη χάλυβα: ανοξείδωτο, ανθρακούχο χάλυβα ή ελασματοποιημένο χάλυβα,.
Η εταιρεία Morakniv Για περισσότερα από 130 χρόνια έχει τελειοποιήσει τις μεθόδους και εργάζεται συνεχώς για να βελτιώσει τα προϊόντα που παράγει.
TrueTactical.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια