5 Old-School ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Θυμάστε όταν οι άνθρωποι έπρεπε πραγματικά να καλλιεργήσουν προϊόντα, να κυνηγήσουν θηράματα και να μαγειρέψουν για να έχουν κάτι να φάνε;
Σήμερα θα μιλήσουμε για την εποχή που η επισκευή ρούχων θεωρούνταν βασική δεξιότητα και το να πετάμε τα παλιά ήταν κάτι το απαγορευμένο, η θυμάστε την τελευταία φορά που πήγατε κάπου χωρίς να βασιστείτε στο GPS;
Ως σύγχρονη κοινωνία, έχουμε ξεχάσει πολλές δεξιότητες που οι πρόγονοί μας δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτές στην εποχή τους.
Αυτές οι «ξεχασμένες» δεξιότητες μπορεί να ανήκουν σε μια χρονοκάψουλα, αλλά σήμερα θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή μας όταν βρεθούμε σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η τεχνολογία μάς έχει κάνει να εξαρτόμαστε σχεδόν από κάθε μικρό πράγμα, από τα τρόφιμα μέχρι τα ρούχα, τη μεταφορά μας και τίς αγορές μας. 
Παρακάτω θα δούμε 5 βασικές δεξιότητες επιβίωσης "παλιάς σχολής" αλλά επίκαιρες όσο ποτέ.
1. ΚΑΛΛΙΕΡΓΏΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΤΡΟΦΉ

Το να καλλιεργείτε τη δική σας τροφή ακούγεται εύκολο, αλλά μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που φυτέψατε τα δικά σας προϊόντα;
Αν οι προπαππούδες μας δεν φύτευαν κάτι την άνοιξη και το καλοκαίρι, θα λιμοκτονούσαν τον χειμώνα. Φρόντιζαν λαχανόκηπους και οπωροφόρα δέντρα, ήξεραν πώς να εναλλάσσουν τις καλλιέργειες και να αποθηκεύουν σπόρους για την επόμενη περίοδο φύτευσης.

2. ΦΥΣΙΚΉ ΠΛΟΉΓΗΣΗ

Ως πολιτισμός, βασιζόμαστε πάρα πολύ στο GPS. Το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού ή GPS δεν υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του '70. Πριν από τότε, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χάρτες για να μετακινηθούν, ήξεραν να τούς διαβάζουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνώριζαν επίσης πώς να χρησιμοποιούν μια πυξίδα και μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους χρησιμοποιώντας τη θέση του ήλιου στον ουρανό.
Σήμερα, πιθανότατα θα χανόμασταν στις πόλεις μας χωρίς GPS.
3. ΡΆΨΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΌΡΘΩΣΗ

Το ράψιμο και η επιδιόρθωση ρούχων ήταν μια κοινή δουλειά για τις γυναίκες, τα έτοιμα ρούχα ήταν δύσκολο να βρεθούν και ήταν ακριβά, έτσι οι κυρίες ήταν επιφορτισμένες με το ράψιμο και την επισκευή των ρούχων του νοικοκυριού.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης ( 1929 ), οι οικογένειες εξοικονομούσαν σάκους αλευριού και τους μετέτρεπαν σε ρούχα. Τίποτα δεν πετάχτηκε ή σπαταλήθηκε. Τα ρούχα τα επιδιόρθωναν και περνούσαν από το ένα παιδί στο άλλο. Όταν ήταν πολύ φθαρμένα ή πολύ μικρά για να φορεθούν, τα χρησιμοποιούσαν ως κουρέλια για καθάρισμα.

4. ΕΡΓΑΣΊΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΉΣ ΚΑΙ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΉΣ

Υπήρχε μια εποχή που σχεδόν όλοι ήξεραν πώς να φτιάχνουν κατασκευές που θα τους έκαναν την ζωή ευκολότερη όπως έπιπλα και πατέντες για τα σπίτια τους, μια εποχή που επισκεύαζαν τα πάντα αντί να αγόραζαν καινούργια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκπαίδευσή τών ανθρώπων στα εργαλεία και την σωστή λειτουργία τούς, από ανθρώπους κάθε ηλικίας που ξέραν πρακτικά να φτιάχνουν ότι χρειαζόντουσαν.
5. ΠΡΏΤΕΣ ΒΟΉΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΈΣ ΘΕΡΑΠΕΊΕΣ

Υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν βασίζονταν σε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για κάθε μικρό πόνο ή πόνο. Εκείνη την εποχή, οι γιατροί ήταν αρκετά σπάνιοι, οπότε οι προπαππούδες μας έπρεπε να αρκεστούν σε αυτό που είχαν. Οι περισσότεροι από αυτούς μεγάλωσαν μεταξύ δύο παγκοσμίων πολέμων, έτσι ήξεραν επίσης πώς να φτιάχνουν νάρθηκες, να στήνουν κόκκαλα και ακόμη και να ράβουν πληγές μεταξύ τους μόνοι τους.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει ανέσεις που οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις δεξιότητες της παλιάς σχολής που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτές τις δεξιότητες αιχμηρές. Η σύγχρονη κοινωνία όπως φαίνεται είναι χτισμένη πάνω σε ένα πολύ εύθραυστο σύστημα...
TrueTactical.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια