ΣΩΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σωστή Διαχείριση και Αποθήκευση Τροφίμων • #allazoumesinithies | ΑΒ  Βασιλόπουλος
Eίναι αλήθεια ότι λίγοι είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να διατηρούνται τα τρόφιμα που αγοράζουν καθημερινά. Είναι πολύ σημαντική, λοιπόν, η ενημέρωση,  πέρα από την σωστή επιλογή των τροφίμων στο σούπερ μάρκετ, για τον τρόπο συντήρησης τους και κυρίως για τη σωστή χρήση του ψυγείου.

Ομαδοποιήστε τα προϊόντα
Ομαδοποιήστε τα προϊόντα που αγοράζετε, ανάλογα με το πώς αποθηκεύονται (ντουλάπια, ψυγείο, κατάψυξη)
Απομονώστε τρόφιμα που μπορεί να βγάλουν υγρά
Τρόφιμα που μπορεί να βγάλουν υγρά κατά τη μεταφορά τους (φρέσκα κρέατα και ψάρια, τυριά σε άλμη) είναι καλό να απομονώνονται από τα υπόλοιπα.
Τοποθετήστε τα κατεψυγμένα όλα μαζί
Βάλτε επίσης τα κατεψυγμένα προϊόντα όλα μαζί, για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους για περισσότερη ώρα.
Χρησιμοποιήστε σε μονωτικές σακούλες αν δεν αποθηκεύσετε άμεσα
Αν δεν πηγαίνετε σπίτι αμέσως μετά το σουπερμάρκετ, φροντίστε να τοποθετήσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα σε ειδικές μονωτικές σακούλες. Καλό είναι να έχετε φτάσει σπίτι μέσα σε 1 ώρα από την έξοδο των τροφίμων από το ψυγείο (τον χειμώνα) ή μέσα σε 30 λεπτά το καλοκαίρι.
Έλεγχος ημερομηνίας λήξης
Ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αγοράσατε (αν δεν το κάνατε στο σούπερ μάρκετ). Δείτε αντίστοιχα τις ημερομηνίες που έχουν τα προϊόντα στα ντουλάπια ή το ψυγείο και αποθηκεύστε μπροστά τα προϊόντα που λήγουν πιο σύντομα και προς τα πίσω αυτά που λήγουν πιο μετά.
Χρησιμοποιήστε αεροστεγείς σακούλες
Μπορείτε να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε ειδικές πλαστικές σακούλες για τρόφιμα που κλείνουν αεροστεγώς, για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους για περισσότερο χρόνο.
Αναγράψτε το περιεχόμενο και την ημερομηνία
Μπορείτε να γράψετε πάνω σε κάθε σακούλα τι περιέχει, καθώς και την ημερομηνία αγοράς του προϊόντος.
Πώς πρέπει να είναι τα ντουλάπια;
Τα ντουλάπια όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα, εκτός από καθαρά και σκοτεινά, θα πρέπει να είναι και δροσερά, ιδανικά σε θερμοκρασία 10 - 15°C ή τουλάχιστον κάτω από 29°C.  Tα ντουλάπια όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα πρέπει να είναι μακριά από τους φούρνους, τις εστίες μαγειρέματος, τα ψυγεία και τα πλυντήρια, γιατί είναι συσκευές που παράγουν θερμότητα και υγρασία και πιθανόν να συντελέσουν στη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων.
Μην αποθηκεύετε τρόφιμα κάτω από το νεροχύτη ή κοντά σε απορρυπαντικά
Μην αποθηκεύετε οτιδήποτε κάτω από το νεροχύτη ή οπουδήποτε υπάρχουν υδραυλικές σωλήνες, γιατί εκεί προσελκύονται έντομα και τρωκτικά. Επίσης, τυχόν διαρροές από τους σωλήνες, μπορεί να καταστρέψουν τα τρόφιμα.Μην αποθηκεύετε τρόφιμα κοντά σε απορρυπαντικά, καθαριστικά ή άλλα χημικά.

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια