5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΗΓΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

10 «αθάνατες» τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης - Ποια είναι τα τρόφιμα που δεν  λήγουν ποτέ
Πολλοί είναι αυτοί που έχουνε ένα ντουλάπι στο σπίτι γεμάτο τρόφιμα ως απόθεμα για παν ενδεχόμενο. Είναι όμως οι επιλογές τους σωστές;

Ποιες τροφές πρέπει να επιλέξεις, οι οποίες είναι κατάλληλες για μακροχρόνια αποθήκευση, αλλά ταυτόχρονα είναι και θρεπτικές για τον οργανισμό;
Υπάρχουν τρόφιμα που θεωρούνται «αθάνατα», με την έννοια ότι διατηρούν τις θρεπτικές τους αξίες και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους ανεξάρτητα από το πέρασμα του χρόνου. Τρόφιμα στα οποία η ημερομηνία λήξης είναι απλά… ένας αριθμός. Αντίστοιχα, δεν αλλοιώνεται η εμφάνισή τους.
10 τρόφιμα που δεν χαλάνε ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν | myBites.Gr
Οι επιστήμονες τα ονομάζουν τα οκτώ αθάνατα προϊόντα «βρυκόλακες» της διατροφικής αλυσίδας ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν τα αγγίζει.
Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, την ποιότητά τους και την υγιή όψη τους όσοι… αιώνες κι αν περάσουν.
Για φαντάσου! Κι όμως, εκείνο το ρύζι με ημερομηνία παραγωγής 1982 που ξέμεινε στο ράφι της κουζίνας και θα το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πραγματικότητα αν το μαγειρέψετε θα είναι τόσο γευστικό –και ασφαλές λένε οι ειδικοί– σαν να το αγοράσατε σήμερα! Και δεν είναι μόνο το ρύζι.

Ιδού οι 5 τροφές που δεν αλλοιώνονται ποτέ:
Τα μυστικά του ρυζιού | Ρυζεμπορική
1. Άσπρο Ρύζι
Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχετε φυλάξει ρύζι δείχνει… βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχετε μόλις αγοράσει.

Δεν είναι όλα τα ρύζια ίδια. Θα νομίζατε πως το καστανό και το λευκό ρύζι διαρκούν το ίδιο, αλλά αυτό είναι λάθος.
Αυτό ισχύει για το άσπρο, το άγριο, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Λόγω των ελαίων που υπάρχουν στο καστανό ρύζι, μπορεί να διαρκέσει το πολύ 6 μήνες, ενώ το λευκό ρύζι, μπορεί να κρατήσει ακόμα και για 30 χρόνια.

Κλείστε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και μην αγχώνεστε. Το ρύζι σας δε θα χαλάσει ποτέ.
Πράγμα που το κάνει εκπληκτικό αν σκεφτείς πως αυτό το καταναλώνουμε. Για να διαρκέσει τόσο, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε μέρος σκοτεινό και με χαμηλή θερμοκρασία.

Μέλι: Ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης - KIDS COOKING CLUB
2. Μέλι
Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή (ή ακόμη και να κρυσταλλώνει) αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο!

Το πιο παλιό βάζο μέλι που έχει βρεθεί, είναι 5500 χρόνων. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως διαρκεί τόσο το μέλι. Τα λουλούδια και οι μέλισσες πάνε μαζί για να δημιουργήσουν αυτή την φανταστική τροφή.
Είναι υψηλά οξειδωτικό, με πολύ χαμηλή υγρασία κάτι που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον που δεν εκτίθεται σε βακτήρια. Αν και μπορεί να πάρει υγρασία από το περιβάλλον, αν θερμανθεί, στραγγιστεί και σφραγιστεί κατάλληλα, μπορεί να κρατήσει για πάντα.

Σε περίπτωση που σας ανησυχεί η κρυσταλλική του μορφή, τοποθετήστε απλώς το ανοικτό δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι. 

Άσπρα Φασόλια | CookFood
3. Ξερά Φασόλια
Τώρα, από προσωπική πείρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τα φασόλια κρατάνε πολύ. Πάρα πολύ. Και το ξέρει κάθε φτωχικό σπίτι. Όταν ήταν ώρα για φαγητό, και ήμασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα μουλιάζαμε φασόλια για λίγες ώρες και μετά τα μαγειρεύαμε. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως ακόμα και μετά από 3 δεκαετίες, κρατάνε αν και μπορεί να έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους.

4. Γάλα σε σκόνη
Αν και δεν είναι και τόσο γευστικό, θα κρατήσει πολύ περισσότερο από το φρέσκο γάλα. Όλοι έχουμε ακούσει πόσο άσχημα μυρίζει το γάλα όταν χαλάσει. Γίνεται σύντομα και συνήθως στο φρέσκο γάλα πολύ πολύ γρήγορα. Σίγουρα λοιπόν, δεν θα σε ενοχλήσει η γεύση του γάλακτος σε σκόνη.

Καλαμποκάλευρο | Bio2go.gr
5. Καλαμποκάλευρο
Για να διατηρήσετε το καλαμποκάλευρο επ’ αόριστον –όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- διατηρήστε το στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσατε το αλεύρι, θα το βρείτε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του…

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια